Zijn footer links nog steeds Belangrijk voor SEO?

Zijn footer links nog steeds belangrijk voor SEO?

Vraag jij je af of footer links nog steeds een rol spelen in je SEO-strategie? Ondanks wat je misschien hebt gehoord van Google en diverse experts, blijven footer links belangrijk voor de zichtbaarheid van je website. In dit artikel bespreken we wat footer links zijn, waarom ze belangrijk zijn voor SEO, en hoe je ze effectief kunt inzetten. Laten we dieper ingaan op het hoe en waarom van footer links en ontdekken hoe je ze kunt gebruiken om je website beter vindbaar te maken.

Wat zijn footer links?

Footer links zijn hyperlinks die je vindt in de footer van een website, oftewel de onderste sectie van een webpagina. Deze links verwijzen vaak naar belangrijke pagina’s zoals de contactpagina, privacybeleid, sitemap en meer.

Voorbeelden van footer links

Footer links kunnen variëren van eenvoudige tekstlinks tot uitgebreide menu’s. Ze bevatten vaak links naar:

  • Contactinformatie
  • Privacybeleid
  • Algemene voorwaarden
  • Sitemaps
  • Social media profielen

Waarom footer links gebruiken?

Footer links bieden een gemakkelijke manier om belangrijke informatie toegankelijk te maken voor bezoekers. Ze verbeteren ook de interne linkstructuur van je website, wat kan bijdragen aan een betere indexering door zoekmachines.

Het verschil tussen footer links en content links

Niet alle links zijn gelijk gemaakt. Google beoordeelt footer links anders dan content links, waarbij content links als belangrijker worden gezien voor je online vindbaarheid.

Inzichten van SEO-experts

SEO-experts zoals Rand Fishkin en Brian Dean hebben aangegeven dat content links meer gewicht dragen in de algoritmes van Google. Toch betekent dit niet dat footer links geen waarde hebben.

De rol van content links

Content links zijn hyperlinks die in de hoofdinhoud van een pagina worden geplaatst. Ze zijn vaak contextueel relevant en bieden zoekmachines waardevolle informatie over de inhoud van je site.

De waarde van footer links

Footer links mogen dan wel minder belangrijk lijken, maar ze helpen nog steeds om je crawlbudget en link juice te verdelen. Dit is vooral nuttig voor pagina’s die elders geen linkjes krijgen, zoals lokale landingspagina’s.

Waarom zijn footer links belangrijk?

Ondanks dat sommige mensen footer links als lelijk beschouwen, blijven ze effectief voor SEO. Hier zijn enkele redenen waarom footer links belangrijk zijn.

Verdeling van crawling en link juice

Footer links helpen bij het verdelen van je crawling, wat belangrijk is voor een efficiëntere indexering van je site. Ze zorgen er ook voor dat de link juice, oftewel de SEO-waarde, wordt verdeeld over alle pagina’s van je site.

Versterking van de interne linkstructuur

Een goede interne linkstructuur is cruciaal voor SEO. Footer links dragen bij aan een logische en georganiseerde interne linkstructuur, wat zoekmachines helpt je content beter te begrijpen en indexeren.

Toegankelijkheid voor bezoekers

Footer links maken het voor bezoekers eenvoudiger om belangrijke informatie te vinden, zelfs als ze naar beneden op de pagina scrollen. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring en een lagere bounce rate.

SEO in je footer: best practices

Het effectief inzetten van footer links vereist enige best practices. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je footer links te halen.

Relevant en logisch gegroepeerd

Zorg ervoor dat de links in je footer relevant zijn en logisch gegroepeerd. Dit helpt zoekmachines en gebruikers om snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Dynamische footers

Grote bedrijven zoals Zalando en Coolblue gebruiken dynamische footers die specifiek zijn voor bepaalde pagina’s. Dit zorgt voor een relevantere gebruikerservaring en kan ook je SEO-prestaties verbeteren.

Geen overbelasting

Hoewel footer links nuttig zijn, moet je ervoor zorgen dat je je footer niet overlaadt met links. Een te volle footer kan verwarrend zijn voor bezoekers en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

Tips voor je footer links

Hier zijn enkele praktische tips om je footer links te optimaliseren en ervoor te zorgen dat ze bijdragen aan je SEO-doelen.

Voeg links toe naar lokale landingspagina’s

Lokale landingspagina’s profiteren enorm van extra interne links. Door links naar deze pagina’s in je footer op te nemen, verbeter je hun vindbaarheid.

Link naar social media

Door links naar je social media profielen toe te voegen, verhoog je de betrokkenheid en geef je bezoekers meer manieren om met je merk in contact te komen.

Gebruik Calls-to-Action

Met calls-to-action (CTA’s) in je footer kun je bezoekers aansporen om specifieke acties te ondernemen, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief of het downloaden van een whitepaper.

Recent toegevoegde blogs

Overweeg om recente blogartikelen in je footer op te nemen. Dit houdt je content fris en relevant en moedigt bezoekers aan om meer van je site te verkennen.

Zorg voor contactinformatie

Zorg ervoor dat je contactinformatie duidelijk zichtbaar is in de footer. Dit vergemakkelijkt de communicatie met je bezoekers en kan de geloofwaardigheid van je site verhogen.

Algemene voorwaarden en retourinformatie

Het opnemen van links naar je algemene voorwaarden en retourinformatie in de footer biedt bezoekers gemakkelijk toegang tot belangrijke juridische informatie.

Maak slim gebruik van footer links

Footer links blijven een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie, ondanks veranderende algoritmes en meningen van experts. Ze helpen niet alleen om je crawlbudget en link juice effectief te verdelen, maar versterken ook de interne linkstructuur van je website en verbeteren de toegankelijkheid voor bezoekers. Door deze best practices te volgen en je footer links te optimaliseren, kun je de SEO-prestaties van je site verbeteren en een betere gebruikerservaring bieden.

Wil je meer weten over hoe je je website kunt optimaliseren voor SEO? Boek dan vandaag nog een kennismaking met ons online marketing bureau uit Nijmegen! Met deze tips en strategieën ben je al goed op weg naar een beter geoptimaliseerde website die zowel zoekmachines als bezoekers waardeert.

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Wat zijn Google CSS partners?
Blog

Wat zijn Google CSS partners?

Voor e-commercebedrijven het belangrijk om je Google Ads campagnes zo goed mogelijk te laten presteren. Het gebruik van Google CSS partners kan daaraan bijdragen. Maar

Thijme van Brakel

Thijme van Brakel

Online marketeer

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen