Converterende en informerende zoekwoorden: wat zijn de verschillen?

Converterende en informerende zoekwoorden: wat zijn de verschillen?

Het begrijpen van de verschil tussen informerende en converterende zoekwoorden is belangrijk om te weten voor een goede inrichting van je website. In dit artikel vertellen we meer over de context van zoekwoorden en geven we verschillen in praktische voorbeelden om hun rol te verduidelijken. 

Wat zijn zoekwoorden en waarom zijn ze belangrijk?

Zoekwoorden vormen de ruggengraat van elke effectieve SEO-strategie. Het zijn de woorden en zinnen die mensen gebruiken om informatie te vinden op zoekmachines zoals Google. Door de juiste zoekwoorden te kiezen, kun je de zichtbaarheid van je website verbeteren en de juiste doelgroep aantrekken. Het begrijpen van deze verschillende soorten zoekwoorden is belangrijk om je contentstrategie af te stemmen op je doelen.

Begrip van informerende zoekwoorden

Informatieve zoekwoorden zijn termen die mensen gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar informatie. Deze zoekwoorden zijn vaak gericht op het beantwoorden van vragen of het bieden van educatieve content. Ze zijn cruciaal voor het aantrekken van gebruikers die zich in de onderzoeksfase bevinden en meer willen weten over een onderwerp. Veelvoorkomende informerende zoekwoorden zijn onder andere “hoe te,” “wat is,” en “tips voor.”

Een voorbeeld van een informerend zoekwoord zou kunnen zijn “hoe maak ik een capsule wardrobe.” Iemand die deze zin zoekt, is waarschijnlijk geïnteresseerd in het leren over de stappen en tips om een capsule wardrobe samen te stellen. Dit zoekwoord biedt een kans om waardevolle, educatieve content aan te bieden en zo vertrouwen op te bouwen bij je publiek.

Converterende zoekwoorden uitgelegd

Aan de andere kant staan converterende zoekwoorden, oftewel transactionele zoekwoorden. Dit zijn termen die worden gebruikt door mensen die klaar zijn om een aankoop te doen of een specifieke actie te ondernemen, zoals het boeken van een dienst. Deze zoekwoorden hebben vaak een commercieel karakter en bevatten woorden als “kopen,” “bestellen,” of “aanbieding.”

Een voorbeeld van een specifiek, maar ook converterend zoekwoord is “beste prijs voor een iPhone 13 Pro Max.” Iemand die deze term zoekt, is waarschijnlijk klaar om een aankoop te doen en is slechts op zoek naar de beste deal. Door content te optimaliseren voor converterende zoekwoorden, kun je gebruikers aantrekken die klaar zijn om klant te worden.

Het verschil tussen informeren en converteren

Het begrijpen van het verschil tussen informerende en converterende zoekwoorden is belangrijk voor het ontwikkelen van een effectieve SEO-strategie. Informatieve zoekwoorden zijn gericht op het informeren en onderwijzen van je publiek, terwijl converterende zoekwoorden gericht zijn op het omzetten van bezoekers in klanten. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen beide soorten zoekwoorden om zowel verkeer naar je website te trekken als daadwerkelijk conversies te genereren. Richt je informerende pagina’s ook anders in dan je converterende pagina’s om het zo specifiek op de zoekintentie af te stemmen.

Het belang van een evenwichtige zoekwoordstrategie

Een succesvolle SEO-strategie vereist een evenwichtige aanpak waarin zowel informerende als converterende zoekwoorden worden gebruikt. Dit betekent dat je content moet maken die zowel educatief als commercieel aantrekkelijk is. Door beide soorten zoekwoorden strategisch te gebruiken, kun je een breder publiek bereiken en tegelijkertijd je conversieratio verhogen.

Voorbeelden van informerende zoekwoorden

Laten we enkele voorbeelden van informerende zoekwoorden bekijken. Stel dat je een blog hebt over gezonde voeding. Enkele informatieve zoekwoorden die je zou kunnen gebruiken, zijn “voordelen van een plantaardig dieet,” “hoe gezond te blijven tijdens de winter,” en “recepten voor een gezond ontbijt.” Deze zoekwoorden trekken lezers aan die op zoek zijn naar informatie en advies over gezonde voeding.

Voorbeelden van converterende zoekwoorden

Nu enkele voorbeelden van converterende zoekwoorden. Als je een online winkel hebt die hardloopschoenen verkoopt, zouden enkele transactionele zoekwoorden kunnen zijn “hardloopschoenen kopen,” en “groene hardloopschoenen bestellen,”. Deze zoekwoorden trekken klanten aan die klaar zijn om een aankoop te doen en helpen het conversiepercentage van je website te verhogen.

Het meten van succes in je zoekwoordstrategie

Het is belangrijk om de prestaties van je zoekwoordstrategie te meten en te analyseren. Gebruik tools zoals Google Analytics, Google Search Console en SEMrush om te zien welke zoekwoorden verkeer naar je site leiden en welke zoekwoorden daadwerkelijk conversies genereren. Gebruik deze inzichten om je strategie te verfijnen en te optimaliseren voor betere resultaten.

Blijven optimaliseren

Het optimaliseren van je pagina’s in combinatie met je zoekwoorden is een doorlopend proces. SERP verandert voortdurend, en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en best practices. Zorg ervoor dat je regelmatig je zoekwoordstrategie evalueert en aanpast om concurrerend te blijven en je doelen te bereiken.

Gerichte verkoop online

Het begrijpen van het verschil tussen informerende en converterende zoekwoorden is niet alleen belangrijk voor de online aanwezigheid van je website, maar ook de relevantie van je pagina’s. Door een evenwichtig en uitgedacht zoekwoordenonderzoek op te zetten en content te maken die zowel informeert als converteert, kun je een breder publiek bereiken en tegelijkertijd je kans op aanvragen en bestellingen verhogen.

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Wat zijn Google CSS partners?
Blog

Wat zijn Google CSS partners?

Voor e-commercebedrijven het belangrijk om je Google Ads campagnes zo goed mogelijk te laten presteren. Het gebruik van Google CSS partners kan daaraan bijdragen. Maar

Thijme van Brakel

Thijme van Brakel

Online marketeer

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen