De SEO trends voor 2024

De SEO trends voor 2024

Welk effect hebben de SEO trends van vandaag op de prestaties van jouw website in 2024? Dat is de vraag die iedere ondernemer in zijn hoofd heeft. Het is geen geheim dat Google Search niet stilstaat, dus is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de wereld van SEO. De zoekmachinegigant is altijd op zoek naar manieren om gebruikers te voorzien van de meest relevante en nuttige zoekresultaten en dat betekent dat de SEO trends van vandaag niet dezelfde zullen zijn als die van 2024. In dit artikel zullen we enkele van de SEO trends voor 2024 bespreken die je alvast kunt implementeren om ervoor te zorgen dat je website goed blijft presteren in de zoekresultaten van Google.

De toekomst van SEO op een rijtje

 • De toekomst van SEO draait om het vooropstellen van de gebruiker, zijn zoekintenties en het creëren van authentieke en hoogwaardige content.
 • Het tonen van expertise, autoriteit, betrouwbaarheid en je expertise over alle kanalen bepaalt of je een belangrijke speler bent.
 • AI speelt een grotere rol in SEO, niet alleen voor het creëren van content, maar ook voor geavanceerde data-analyse en gebruikersinzichten.
 • Voice search, AR search en vooral Google Lens als nieuwe zoekmethoden bieden potentiële kansen voor de toekomst.
 • In tijden van economische uitdagingen kan SEO stabiliteit bieden door organische groei, kostenefficiëntie en strategische aanpassing aan huidige en toekomstige trends.

Voice search

Met de opkomst van smart speakers, voice assistants en andere spraakgestuurde apparaten wordt voice search steeds belangrijker voor SEO. In de VS gebruikt bijna 50% van de volwassenen al voice search op hun smartphones en dit percentage zal alleen maar toenemen en naar verwachting ook verschuiven naar de Nederlandse markt. Het is daarom belangrijk om je website ook geschikt te maken voor voice search. Dit betekent dat je conversational content moet creëren en gebruikersvragen en antwoorden op de website moet verwerken.

Video SEO

Video content blijft groeien en zal ook in de toekomst een belangrijke rol spelen in SEO. Video’s kunnen je website en producten laten zien en gevoelens overbrengen die lastiger te serveren zijn met tekst of afbeeldingen. Het is dan ook belangrijk om je video content te optimaliseren voor zoekmachines. Dit omvat het gebruik van de juiste keywords in je titels, beschrijvingen en tags en het verbeteren van de laadtijd van je video’s.

Wyzowl’s 2023 rapport laat het belang zien van video-inhoud in de toekomst van SEO met slechts een paar belangrijke bevindingen:

 • 51% van de mensen is meer geneigd om video te delen dan elk ander type content
 • Een all-time high van 91% van de bedrijven gebruikt video als een online marketing tool in 2023
 • 89% van de mensen zegt dat het bekijken van een video hen heeft overtuigd om een product of dienst te kopen

E-A-T

Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (E-A-T) zullen nog steeds belangrijk zijn voor SEO in 2024. E-A-T gaat in op de kwaliteit van de inhoud en de autoriteit van de auteur en website. Dit betekent dat je hoogwaardige inhoud moet blijven creëren en deze inhoud moet ondersteunen met links van andere gerenommeerde websites. Daarnaast moet je je autoriteit verhogen door je aanwezigheid op sociale media te verbeteren en door het aanbieden van producten en diensten van hoge kwaliteit.

Het vestigen van de zogenoemde ’topical authority’ houdt in dat je een go-to bron wordt voor informatie over een bepaald onderwerp of niche, waarbij je ervoor zorgt dat je inhoud alle facetten van het onderwerp uitgebreid kunt behandelen. Google geeft namelijk steeds meer prioriteit aan content die autoriteit uitstraalt.

Machine learning & AI

Machine Learning (ML) en kunstmatige intelligentie (AI) zullen alleen maar belangrijker worden in SEO. Dit komt omdat deze technologieën zoekmachines helpen om inhoud te begrijpen en te ranken op basis van relevantie en kwaliteit. Dit betekent dat je je inhoud moet optimaliseren door de juiste structuur van je inhoud te gebruiken en door semantische zoektermen te gebruiken.

Het is duidelijk dat de kracht van AI bij het maken van content een belangrijke ontwikkeling is voor SEO. Maar dat is nog niet alles. Kunstmatige intelligentie helpt ook bij geavanceerde data analyses in bijvoorbeeld jouw Google Search Console.

Lokale SEO

Met de groei van mobiele apparaten en mobiele zoekopdrachten zal lokale SEO steeds belangrijker worden. Lokale zoekopdrachten hebben meestal een hoge intentie voor aankopen en dit maakt het een belangrijke strategie voor ondernemers. Het is belangrijk om je website goed te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten door het gebruik van relevante keywords en het vermelden van je adresgegevens en reviews op je website.

Geef je bestaande content een update

Met de snel toenemende concurrentie en de snelheid van content is het regelmatig vernieuwen en bijwerken van je content van belangrijk om relevant te blijven en te blijven scoren in de SERP’s.

Om voorop te blijven lopen of zelfs maar op de hoogte te blijven, is een consistentie nodig om bestaande content te vernieuwen en bij te werken. Zo blijf je namelijk relevant voor je doelgroep. Bij het vernieuwen van content gaat het niet alleen om het up-to-date houden van feiten of cijfers. Je moet er ook voor zorgen dat de content blijft aansluiten bij de intentie van de gebruiker, voldoet aan de SEO best practices en effectief concurreert met nieuwer materiaal over hetzelfde onderwerp.

Opvallende evoluerende zoekmachine ranking factoren

De rankingfactoren van zoekmachines evolueren om voorrang te geven aan betrouwbare en deskundige inhoud die onmiddellijk het beste antwoord geeft op de zoekopdrachten van gebruikers. Volgens een Statista-enquête onder meer dan 3.500 SEO-professionals zijn de drie belangrijkste opkomende SEO-factoren voor zoekrangschikkingen wereldwijd:

 • Machine learning/AI (11,3%)
 • Core Web Vitals (10,8%)
 • E-A-T & betrouwbare bronnen (10,2%)

Meer impact met SEO in 2024

Het is blijft belangrijk om ook in 2024 op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën om voorop te blijven lopen in de wereld van SEO. Door te investeren in voice search, video SEO, E-A-T, machine learning, AI en lokale SEO, kun je ervoor zorgen dat je website goed presteert in de zoekresultaten van Google. Nu is het tijd om te beginnen met het implementeren van deze SEO trends voor 2022 zodat je klaar bent voor de toekomst van de zoekmachinegigant.

Zorg ervoor dat je op een duurzame manier kunt groeien naar winst. Wij als SEO bureau in Nijmegen en omgeving helpen je graag om meer resultaat te behalen me SEO in de tekoemst. Benieuwd hoe wij je kun helpen om je SEO doelstelllingen te behalen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen