Google indexeert geen sites die niet werken op mobiele apparaten van 5 juli

Google indexeert geen sites die niet werken op mobiele apparaten van 5 juli

Vanaf 5 juli 2024 ondergaat Google een grote verandering. Websites die niet goed werken op mobiele apparaten zullen niet langer worden geïndexeerd door Google en dus niet langer zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Dit is het sluitstuk van Google’s mobile-first indexing initiatief dat in 2016 werd gestart. Het is dus essentieel voor website-eigenaren, digitale marketeers en SEO-professionals om hun websites voor deze datum mobiel toegankelijk te maken.

Wat is mobile-first indexing?

Mobile-first indexing betekent dat Google de mobiele versie van een website gebruikt voor indexering en ranking, in plaats van de desktopversie. Omdat de meeste gebruikers tegenwoordig websites via hun mobiele apparaten bezoeken, wil Google ervoor zorgen dat de zoekresultaten relevant en bruikbaar zijn voor deze gebruikers. Vanaf 5 juli 2024 zal Google uitsluitend de mobiele versie van websites crawlen en indexeren.

Waarom is mobiele toegankelijkheid belangrijk?

Mobiele toegankelijkheid verbetert de gebruikerservaring aanzienlijk. Websites die niet goed werken op mobiele apparaten kunnen gebruikers frustreren, wat leidt tot een hogere bounce rate en minder betrokkenheid. Met de overgang naar mobile-first indexing, zullen niet-mobielvriendelijke websites niet meer in de zoekresultaten van Google verschijnen. Dit kan een grote impact hebben op de zichtbaarheid en het verkeer van de site.

John Mueller van Google legde uit dat als de inhoud van een website niet toegankelijk is op een mobiel apparaat, deze niet meer geïndexeerd zal worden. Dit geldt zelfs als de desktopversie goed werkt. Het is dus van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de mobiele versie van een website goed functioneert.

Belang van mobiel internetverkeer

Vanaf juni 2024 komt 61,35% van al het websiteverkeer van mobiele apparaten. Dit toont aan dat een groot deel van de internetgebruikers mobiele apparaten gebruikt om toegang te krijgen tot websites. Volgens DataReportal gebruikt 96,3% van de internetgebruikers wereldwijd een mobiele telefoon om ten minste een deel van de tijd online te gaan. Het is dus duidelijk dat mobiele telefoons nu verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het internetgebruik.

Wat betekent dit voor jouw website?

Voor de meeste websites zal deze wijziging waarschijnlijk geen grote impact hebben, aangezien de meeste websites al geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten. Maar voor de degenen die nog een verouderde of niet-mobielvriendelijke website hebben, is het van cruciaal belang om deze zo snel mogelijk aan te passen.

Stappen om je website mobiel toegankelijk te maken

1. Implementeren van responsive design

Zorg ervoor dat je website een responsive design heeft, wat betekent dat de lay-out zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat. Dit zorgt voor een consistente en gebruiksvriendelijke ervaring ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.

2. Testen met Google Search Console

Gebruik de URL Inspection tool in Google Search Console om te controleren of je site goed wordt gerenderd op mobiele apparaten. Dit geeft je inzicht in eventuele problemen die je moet oplossen.

3. Optimaliseren van laadsnelheid

Mobiele gebruikers hebben vaak minder geduld voor langzame websites. Zorg ervoor dat je site snel laadt door afbeeldingen te optimaliseren, caching te gebruiken en onnodige scripts te minimaliseren. Dit verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar is ook een rankingfactor voor Google.

4. Navigatie verbeteren

Zorg ervoor dat de navigatie van je site eenvoudig en intuïtief is op mobiele apparaten. Grote knoppen, duidelijke menu’s en een logische structuur zijn gewenst. Dit helpt gebruikers om gemakkelijk te vinden wat ze zoeken, wat de gebruikservaring verbetert.

Googlebot desktop nog gebruiken?

Hoewel Google voornamelijk zal overschakelen naar de Googlebot Smartphone, zal de Googlebot Desktop nog steeds worden gebruikt voor bepaalde taken, zoals productvermeldingen en Google for Jobs. Dit betekent dat je mogelijk nog steeds activiteit van de Googlebot Desktop in je serverlogs en rapportagetools zult zien.

Praktische tips om te controleren of je site voldoet aan de mobiele eisen van Google

Gebruik de Google Mobile-Friendly Test

Google biedt een handige tool genaamd de Mobile-Friendly Test waarmee je kunt controleren of je website mobielvriendelijk is. Voer de URL van je website in en de tool zal analyseren of je site goed werkt op mobiele apparaten en aanbevelingen voor verbeteringen geven.

Controleer je Site in Google Search Console

Google Search Console is een hulpmiddel om de prestaties van je website te monitoren. Gebruik de URL Inspection tool om te zien hoe je pagina’s worden gerenderd op mobiele apparaten. Dit geeft je inzicht in eventuele problemen die je moet oplossen.

Implementeer responsive design

Een responsive design zorgt ervoor dat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je site goed werkt op alle apparaten en gebruikers een positieve ervaring biedt.

Blijf in de rankings met mobile-first indexing

Mobile-first indexing is een cruciale stap in de evolutie van hoe Google websites indexeert en rangschikt. Voor website-eigenaren, digitale marketeers en SEO-professionals betekent dit dat ze hun sites moeten optimaliseren voor mobiele toegankelijkheid om zichtbaar te blijven in de zoekresultaten. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website klaar is voor de veranderingen die op 5 juli 2024 van kracht worden.

Zorg ervoor dat je website klaar is voor de toekomst van zoekresultaten. Controleer vandaag nog je mobiele toegankelijkheid en neem de nodige stappen om je site te optimaliseren. Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de mobiele toegankelijkheid op jouw website of webshop? Als online marketing bureau helpen wij je daar graag bij. Neem gerust contact met ons op voor advies.

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen