Google lanceert Bard in Nederland: wat is het en hoe werkt het?

Google lanceert Bard in Nederland: wat is het en hoe werkt het?

Google is al jarenlang de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Vandaag de dag heeft Google een nieuwe functie gelanceerd genaamd ‘Bard’, een systeem dat specifiek is ontworpen om de toegankelijkheid van websites te verbeteren voor mensen met een visuele beperking. Bard staat voor ‘Browser Accessibility Recognition and Detection’ en biedt functies die het gemakkelijker maken voor mensen met een visuele beperking om websites te gebruiken, te navigeren en informatie te vinden. In dit artikel gaan we kijken naar wat Bard precies is en hoe het werkt.

Wat is Bard?

Bard is een AI-systeem dat speciaal is ontworpen om de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een visuele beperking op het internet te verbeteren. Het systeem werkt door middel van spraakopdrachten, die gebruikers in staat stellen om websites te doorzoeken en de content te beluisteren zonder naar de visuele elementen van de website te hoeven kijken.

Daarnaast biedt Bard tal van andere handige functies. Zo is er ‘focus mode’, een functie die kan helpen bij het verminderen van visuele afleiding op websites en waarmee gebruikers zich kunnen concentreren op de inhoud van de website. Met de ‘highlight’ functie kan een specifieke tekst of afbeelding worden gemarkeerd, zodat deze beter te zien is voor gebruikers met een visuele beperking.

Een ander interessant aspect van Bard is dat het systeem kan helpen bij het identificeren van bepaalde problemen met een website die de toegankelijkheid belemmeren. Zo geeft Bard bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer er afbeeldingen zijn zonder een juist beschrijvende alt-attribuut, zodat webdevelopers de nodige aanpassingen kunnen maken.

Toepassingen in Nederland

Bard is nog in de beginfase en wordt momenteel nog beperkt uitgerold. Google beweert echter dat Bard in de toekomst voor veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt, waaronder audio- en spraakgestuurde apparaten.

Voor de gebruikers van Bard is er geen speciale hardware nodig. Het enige wat nodig is, is een Google-account en een computer met een internetverbinding. Dit maakt het een laagdrempelige oplossing voor iedereen die moeite heeft om tekst of afbeeldingen op het internet te lezen.

Conclusie

Google heeft met de introductie van Bard weer een belangrijke ontwikkeling ingezet op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het internet. Met Bard worden websites toegankelijker voor mensen met een visuele beperking en tegelijkertijd wordt er een oplossing geboden voor veelvoorkomende problemen die mogelijk de toegankelijkheid van websites belemmeren. Bard is daarom een veelbelovende mogelijkheid voor iedereen die moeite heeft met het vinden van informatie op internet.

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen