Wat is een ROAS en hoe werkt het?

Wat is een ROAS en hoe werkt het?

Een essentieel onderdeel van jouw online advertentiestrategie is het meten van je ROI (Return On Investment). Het helpt je om te bepalen of je advertenties de gewenste resultaten opleveren en of je je kosten onder controle hebt. Een van de belangrijkste meetmethodes om jouw ROI te bepalen is via de ROAS. Maar wat is ROAS eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

ROAS: wat houd dat in?

ROAS staat voor Return On Ad Spend en het is een van de meest gebruikte meetmethodes voor online adverteerders en marketeers. Het meet de effectiviteit van je advertentiecampagne door te kijken naar de omzet die gegenereerd is in verhouding tot de kosten die zijn gemaakt om die omzet te genereren. ROAS berekenen is een eenvoudige formule: ROAS = omzet/kosten x 100%. Het resultaat is een percentage dat laat zien hoeveel omzet je hebt gegenereerd voor elke euro die je hebt uitgegeven aan advertenties.

Een ROAS van 100% betekent dat je net zoveel hebt verdiend als je hebt uitgegeven; je hebt je kosten ’terugverdiend’. En een ROAS van meer dan 100% betekent dat je meer hebt verdiend dan je hebt uitgegeven, waardoor je winst maakt. Het is belangrijk om te onthouden dat ROAS niet hetzelfde is als ROI, wat de winst of verlies van de hele onderneming meet. ROAS richt zich alleen op de prestaties van je advertentiecampagne.

Hoe werkt het in de praktijk?

Nu we weten wat ROAS is, is het tijd om dieper in te gaan op de werking ervan. ROAS is een berekening die wordt gedaan op basis van de gegevens die je hebt verzameld. Om de ROAS van je advertentiecampagne te meten, moet je dus in staat zijn om de omzet en kosten van die campagne te meten. Gelukkig zijn er vele tools die je hierbij kunnen helpen, zoals Google Analytics, Google Ads en Facebook Ads Manager. Zodra je deze gegevens hebt, kan je de ROAS berekenen met behulp van de eerdergenoemde formule.

Je kunt ROAS op verschillende manieren gebruiken. Als online marketing bureau uit Nijmegen werken we ook met een ROAS om te achterhalen of een campagne succesvol is en te meten van individuele advertentiecampagnes en advertenties. Op deze manier kun je zien welke advertenties het beste presteren en welke minder succes hebben. Met deze informatie kun je je advertentiebudgetten beter afstellen en meer investeren in succesvolle campagnes. Daarnaast is het mogelijk om ROAS te gebruiken als benchmark om op grote schaal de prestaties van je advertenties te meten bij verschillende demografieën, apparaten en kanalen.

Bepaal en behaal je ROAS

ROAS is een effectieve manier om de prestaties van je advertentiecampagne te meten en om te achterhalen of je online advertentiestrategie de gewenste resultaten behaalt. Het berekenen van ROAS is eenvoudig en kan je inzicht geven in welke advertenties presteren en welke niet. Het gebruik van ROAS als benchmark kan je helpen om jouw advertentiebudgetten op de juiste manier te verdelen en ervoor te zorgen dat je advertenties echt resultaat opleveren. Het is belangrijk op te merken dat ROAS slechts één onderdeel is van het meten van de ROI, dus zorg ervoor dat je dit niet als de enige indicator gebruikt om de effectiviteit van je advertentiecampagne te meten.

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen