10 inzichten uit gelekte Google Search API-documenten

10 inzichten uit gelekte Google Search API-documenten

Begin mei werden duizenden per ongeluk uitgelekte API-documenten uit de Google Search-divisie gedeeld met SEO-guru Rand Fishkin, medeoprichter van Moz. Deze documenten, ontdekt door SEO-specialist Erfan Azimi, onthullen gedetailleerde informatie over de mogelijke werking van Google’s zoekmachine, informatie die eerder door Google werd ontkend. Azimi deelde de documenten met Fishkin, die de inzichten verder verspreidde. In dit artikel nemen wij je mee in de 10 inzichten uit de gelekte documenten van Google.

Wat is er precies gebeurd?

De interne documenten kwamen van Google’s Content Storage API en werden per ongeluk automatisch gepubliceerd op het developer-platform Github door een geautomatiseerde API-documentatie tool genaamd HexDocs. Erfan Azimi vond de data en besloot deze na lang aarzelen te delen met Rand Fishkin om de inconsistenties tussen Google’s publieke uitspraken en hun interne werking te onthullen en om meer transparantie te creëren.

Nieuwe inzichten voor SEO-specialisten

De documenten onthullen dat Google 2.596 modules met 14.014 attributen gebruikt voor het rangschikken van inhoud. Hieronder staan de belangrijkste 10 inzichten die SEO-specialisten kunnen gebruiken:

1. Google volgt gebruikers om te bepalen wat goede pagina’s zijn

Google volgt gebruikersgedrag via het NavBoost systeem om te bepalen welke content goed is. Dit omvat termen zoals ‘badClicks’, ‘goodClicks’, en ‘lastLongestClicks’. Dit systeem meet wat gebruikers doen nadat ze op een link klikken: stoppen ze met zoeken of gaan ze terug naar Google om verder te zoeken? Ook de term ‘ChromeInTotal’ suggereert dat Google gegevens uit de Chrome-browser gebruikt om dit te meten, ondanks eerdere ontkenningen.

Tip: zorg dat bezoekers volledig geholpen worden op je pagina en geen reden hebben om verder te zoeken. Idealiter sluiten ze de tab (=oplossing gevonden). Dit bereik je door het ultieme antwoord/service/product aan te bieden op een zeer gebruiksvriendelijke (mobiele) webpagina.

2. Google geeft bepaalde websites voorrang met ‘whitelisting’

Tijdens pandemieën en verkiezingen geeft Google bepaalde websites voorrang, zoals aangegeven door tags als ‘isCovidLocalAuthority’ en ‘isElectionAuthority’. Dit betekent dat bepaalde autoritatieve bronnen voorrang krijgen in de zoekresultaten om desinformatie te voorkomen.

Tip: zorg ervoor dat uit jouw website blijkt dat jouw bedrijf op de hoogte is van alle wet- en regelgeving die geldt in jouw specifieke industrie. Link naar officiële instanties en waakhonden die deze regels handhaven. Deel indien mogelijk links naar diploma’s, oorkondes, certificaten en gewonnen awards om dit te bevestigen.

3. Google degradeert websites met bepaalde eigenschappen

Nieuwe websites worden tijdelijk in een ‘sandbox’ geplaatst om spam te voorkomen. Dit betekent dat nieuwe sites niet onmiddellijk hoge rankings kunnen behalen, zelfs als de content goed is. Bovendien krijgen exact match domeinnamen (EMD) en misleidende anchorteksten minpunten.

Tip: focus in de eerste maanden van jouw nieuwe merk/bedrijf qua promotie vooral op andere marketingkanalen, zoals brand partnerships, advertorials, podcastinterviews, socialmediakanalen, traditionele media (radio, print, outdoor) en advertenties in Google, Reddit, Instagram, TikTok, etc. Zorg ervoor dat je een echt merk voert, bij voorkeur een unieke merknaam.

4. Google geeft links een waarde op basis van specifieke eigenschappen

Google hecht meer waarde aan links van pagina’s met een hogere indexeringsklasse. Dit betekent dat links van relevante, goed bezochte pagina’s waardevoller zijn. Ook meet Google de snelheid van de toename van spam-ankerteksten om linkspam te detecteren.

Tip: richt je tijdens linkcampagnes op websites van echte merken die veel bezoekers ontvangen. Probeer mee te liften op bestaande content die reeds goed scoort in Google en regelmatig wordt geüpdatet. Zorg voor een gevarieerd pallet aan gelinkte tekst (anchor text).

5. Google kent waarde toe aan specifieke on-page factoren

Paginatitels moeten goed overeenkomen met zoekopdrachten en originaliteit wordt beloond. Google gebruikt tags zoals ’titlematchScore’ en ‘OriginalContentScore’ om de relevantie en originaliteit van content te meten. Ook worden over-optimalisatie en keyword stuffing bestraft.

Tip: gebruik zoekwoorden in titels en creëer originele content die de zoekintentie matcht. Zorg ervoor dat je content niet overduidelijk met een SEO-doel is geproduceerd. Focus op het leveren van waardevolle, unieke informatie.

6. Google hecht waarde aan de datum en actualiteit van een pagina

Google gebruikt verschillende tags om de actualiteit van een pagina te bepalen, zoals ‘bylineDate’, ‘syntacticDate’, en ‘semanticDate’. Dit betekent dat Google de meest recente en relevante informatie waardeert.

Tip: wees consistent in het gebruik van datums op je pagina’s. Zorg dat deze gelijk zijn in zowel de structured data, paginatitels als in de XML-sitemap. Houd je content up-to-date en vermeld duidelijk de publicatie- en bijgewerkte datums.

7. Google waardeert YMYL-pagina’s anders

Gezondheids- en nieuwspagina’s worden anders beoordeeld, met specifieke classifiers voor deze content. Google is extra streng op deze pagina’s vanwege het grote belang van de betrouwbaarheid en accuraatheid van de informatie.

Tip: zorg ervoor dat YMYL-pagina’s voldoen aan alle relevante richtlijnen van Google. Zorg voor duidelijke bronnen, medische referenties, en accuraatheid in je informatie.

8. Google behandelt kleine, persoonlijke sites anders

Kleine persoonlijke sites worden anders geclassificeerd en hebben mogelijk minder kans om te scoren op zakelijke en YMYL-zoektermen. Dit kan betekenen dat dergelijke sites beter presteren op zoektermen met minder concurrentie.

Tip: focus op non-YMYL-zoektermen en vermijd zakelijke zoektermen als je een kleine persoonlijke site beheert. Reken jezelf niet rijk en focus op realistische doelen.

9. Google controleert hoe ‘on topic’ een pagina is ten opzichte van de gehele website

Google meet de relevantie van een pagina in relatie tot de hele website door middel van vector embeddings. Dit betekent dat de inhoud van je pagina consistent moet zijn met het algemene thema van je site.

Tip: publiceer content die aansluit bij de core business van je website. Blijf dicht bij je expertisegebied om beter te scoren in de zoekresultaten.

10. Google zet Twiddlers en Boosts in als een tweede sortering (filter)

Twiddlers passen de rankings aan na het primaire zoekalgoritme. Dit zijn extra filters die de uiteindelijke zoekresultaten beïnvloeden. Ze gebruiken namen zoals ‘NavBoost’, ‘QualityBoost’, ‘RealTimeBoost’ en ‘WebImageBoost’.

Tip: wees je bewust van deze extra filters en optimaliseer je content voor zowel het primaire als het secundaire algoritme. Houd rekening met gebruikersgedrag, zoekhistorie en andere factoren die invloed kunnen hebben op de uiteindelijke ranking.

Gebruik deze informatie strategisch

Hoewel niet alle onthullingen schokkend nieuw zijn, bieden ze een dieper begrip van Google’s algoritmes en benadrukken ze het belang van transparantie. Met onze SEO in Nijmegen en omgeving zijn wij in staat om deze inzichten te gebruiken om onze aanpak te verfijnen en effectiever in te spelen op factoren die invloed hebben op zoekresultaten. Ga je zelf met SEO aan de slag? Houd er rekening mee dat Google deze informatie kan updaten en aanpassen. Bekijk voor meer details en om zelf in de data te duiken, de analyse van SEO-expert Dixon Jones. Wil je meer weten over de impact van deze nieuwe inzichten op jouw SEO-strategie? Neem contact op met ons online marketing bureau uit Nijmegen en ontdek hoe je jouw website naar een hoger niveau kunt tillen.**

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Wat zijn Google CSS partners?
Blog

Wat zijn Google CSS partners?

Voor e-commercebedrijven het belangrijk om je Google Ads campagnes zo goed mogelijk te laten presteren. Het gebruik van Google CSS partners kan daaraan bijdragen. Maar

Zoekwoord kannibalisatie voorkomen: hoe doe ik dat?
Blog

Zoekwoord kannibalisatie voorkomen: hoe doe ik dat?

Een probleem dat we vaker voorbij zien komen op websites is zoekwoord kannibalisatie. Zoekwoord kannibalisatie kan je SEO-strategie schaden en je rangschikking in zoekmachines negatief

Thijme van Brakel

Thijme van Brakel

Online marketeer

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen