De impact van de Google Core Update maart 2024

De impact van de Google Core Update maart 2024: wat heeft het gedaan met jouw website?

Het digitale landschap staat nooit stil, en Google’s Core Update van maart 2024 vormt een belangrijke ontwikkeling voor SEO professionals en website-eigenaren. Op 05 maart 2024 heeft Google bevestigd dat er een nieuwe Core update uitgerold zou worden. De update is na een periode van 45 dagen volledig voltooid. Google heeft na 52 dagen (op 26 april 2024) pas naar buiten gebracht dat deze core update op 19 april 2024 al was voltooid. Met een verwachte vermindering in onbehulpzame content in de zoekresultaten en een strengere aanpak van verlopen domeinen, zet Google een nieuwe toon voor wat het betekent om kwalitatieve content te leveren. Laten we dieper duiken in wat deze update tot nu toe te weeg heeft gebracht.

Een nieuwe richting voor zoekresultaten

Google’s recente aankondiging brengt twee dingen heel duidelijk naar voren:

  1. De focus ligt op kwaliteit boven kwantiteit: ongeveer 40% van unhelpfull content zal niet meer zichtbaar zijn in Google. Dit betekent dat websites die content produceren puur voor SEO-posities, zonder rekening te houden met de zoekintentie van de gebruiker, waarschijnlijk een daling in hun rankings zullen zien.
  2. Integriteit van het domein is essentieel: met de update worden verlopen domeinen, die opnieuw zijn geregistreerd met het doel om te profiteren van de autoriteit die ze vroeger hadden, hard aangepakt. Dit is een duidelijke beweging tegen de praktijk van ‘domeinhopping’ die vaak wordt ingezet door speculanten.
  3. Algoritmise verbeteringen: deze verbeteringen moet er voor zorgen dat er nauwkeuriger gekeken wordt naar inhoudskwaliteit en gebruikerservaring.
  4. Parasite SEO voorkomen: parasite SEO is een tactiek waarbij je je domein sterker maakt door links vanuit andere (sterkere) domeinen te plaatsen. Er zullen strengere acties tegen websites komen die de goede reputatie van vertrouwde websites misbruiken door inhoud van lage kwaliteit te plaatsen.

 

Het effect

De boodschap van Google is duidelijk ‘schrijf voor je gebruikers, niet voor de zoekmachines’. Dit zou een vermindering van de hoeveelheid laagwaardige, unhelpfull content op zoekresultaten met zich meebrengen, waardoor ruimte wordt vrijgemaakt voor websites die echt waardevolle informatie bieden. Google aangegeven dat bijna 45% van alle unhelpful content niet meer zichtbaar is. De impact op de zoekresultaten is daarmee een stuk groter dan op voorhand verwacht.

Is dit eerlijk?

Sommigen in de branche kunnen vraagtekens plaatsen bij de striktheid van deze maatregelen. Maar in een tijd waarin de hoeveelheid online content exponentieel toeneemt, is het begrijpelijk dat Google streeft naar hogere kwaliteitsnormen. De waarheid is dat in een race om bovenaan in zoekresultaten te verschijnen, essentiële SEO-praktijken zoals diepgaand onderzoek, het creëren van waardevolle content en het bouwen van echte relaties met je publiek nooit uit de mode raken.

Kritiek op Google’s recente core update

Ook is er veel kritiek geuit op Google’s laatste core updates. Deze veranderingen hebben voor behoorlijk wat opschudding gezorgd in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zo gebeurde het volgende

1. Explosie in zichtbaarheid van Fora

Na de update zagen fora zoals Reddit en Quora hun zichtbaarheid enorm toenemen in de zoekresultaten. Dit had invloed op andere websites die voorheen prominenter aanwezig waren.

2. Dalende bezoekersaantallen voor veel websites

Een groot aantal ‘content’ websites zag een flinke afname in bezoekers, waarbij sommige zelfs tot bijna nul daalden. Terwijl dit in sommige gevallen gerechtvaardigd was, werden ook veel goedwillende websites getroffen, wat als zorgwekkend kan worden ervaren.

3. Kleine websites versus grote nieuwsmedia

Goede, unieke content van kleinere websites legt het nu af tegen grote nieuwsmedia, ondanks dat de kwaliteit van de content van deze media vaak niet beter is.

4. Tegenstrijdige aanbevelingen van Google

Google (en andere experts) adviseren om te optimaliseren voor de gebruiker, niet voor Google. Tegelijkertijd adviseert Google ook om te zorgen dat je website goed crawlbaar is door bijvoorbeeld gebruik te maken van gestructureerde data. Dit kan verwarrend zijn.

5. Bezoekersdaling voor websites die zich richten op de bezoekers

Websites die puur content schreven voor hun bezoekers, zien hun traffic dramatisch dalen, wat in strijd lijkt met de eerdere aanbevelingen van Google.

6. Frustratie bij negatief getroffen websites

Sommige websites die negatief werden geraakt door de updates en die alles volgens de regels hebben gedaan om hun site te verbeteren, zien nog steeds dalingen in hun bezoekersaantallen. Deze sites weten niet meer wat ze moeten doen om te herstellen.

 

Belangrijke SEO stappen voor de toekomst

Als je actief met SEO bent vraag jij je misschien af, “wat nu?” Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om je website klaar te maken voor de aankomende update:

  • Denk aan het E-E-A-T principe je content strategie: laat zien wie je bent en dat je kennis, ervaring en autoriteit uitstraalt.
  • Evalueer je content strategie: zorg ervoor dat jouw content centraal staat bij de behoeften van je gebruikers. Dit betekent dat elke pagina op je website waarde moet bieden. Verwijder of herschrijf alle onbehulpzame content. Plaats ook geen content die 100% door AI is geschreven.
  • Controleer de kwaliteit van je domeinen: als je zaken doet op verlopen of opnieuw geregistreerde domeinen, zorg er dan voor dat de content die je publiceert relevant is voor het oorspronkelijke domeindoel of -publiek.
  • Blijf weg van parasiet SEO: reken niet langer op backlink strategieën die draaien om het misbruiken van de autoriteit van websites met een hoge ranking. Focus in plaats daarvan op het bouwen van je eigen website autoriteit door middel van kwaliteitscontent en legitieme backlinks.

 

Voorkom dalingen

Merk je dat je organische vindbaarheid flink is gedaald en blijf je verder wegzakken? Pak dan de bovenstaande punten aan of schakel hulp in. Onze SEO- en content experts kunnen de knelpunten opsporen en samen met jou werken aan een oplossing.

Deel deze Coo Digital blog op social media

Meld je aan voor meer nieuws

Ontvang handige online marketing tips

Gerelateerde artikelen en onderwerpen

Jouw merk laten groeien?

Stuur ons een berichtje en blijf op de hoogte

online marketing bureau nijmegen